Citiţi cu atenţie etichetele alimentelor naturale

Această prezentare necesită JavaScript.

Tot ceea ce mâncăm sau ne aplicăm pe piele şi pe corp provine din produse din Natură. Însă,  anumite produse aparţin grupului fiinţelor vii, cum ar fi legumele şi animalele, iar altele, cele mai multe, din materie moartă, cum ar fi mineralele sau fosilele.

Între prima şi a doua grupă, am putea face combinații şi clasificări după cum unele şi altele fac schimburi sau se hrănesc între ele şi astfel, în mod succesiv, până ne vom pierde într-o reţea de relaţii şi cicluri vitale atât de dificile şi complexe, cât şi inexplicabile şi puţin practice pentru cunoştinţele noastre simple şi directe.

Ceea ce ar trebui să ne intereseze în realitate este diferențierea între produsele pe care le luăm din Natură în mod direct și cele care sunt rezultatul manipulării, elaborării și fabricării de către noi.

Altfel spus, ar trebui să știm să facem diferența și să apreciem produsele realmente naturale de cele care nu sunt.

Logica ne spune că, un produs, cu cât primește mai puține pesticide, fertilizanți sintetici și o mai redusă manipulare genetică, cu atât mai natural va fi și va contribui la buna noastră sănătate.

Cu toate acestea, în practică, datorită în mare parte confuziei generalizate chiar în cadrul Uniunii Europene, nu este atât de ușor să cunoaștem în mod exact când un produs este 100% natural și ce diferență există între etichetările drept ”bio”, ”eco” sau ”organic”.

Într-o altă zi voi detalia mai mult asupra diferențelor importante și substanțiale existente între fiecare dintre aceste produse, dar astăzi, e suficient să vă spună că, în România,  legislația  permite aplicarea etichetei ca fiind ”natural”, unui produs care în realitate, nu este.

Acest lucru face să devină și mai importantă citirea cu atenție a etichetelor de identificare  pe care în mod obligatoriu trebuie să le aibă aceste produse, a căror compoziție și  detaliere sunt specificate în mod oportun prin lege, începând cu anul 2010.

Atunci, Uniunea Europeană a acordat țării noastre competența de a aplica etichete folosind termenul ”Agricultură Ecologică” sau ”AE”, acele elemente proaspete, curate și autentice, care, bune fiind pentru metabolismul uman, respectă mediul înconjurător și folosesc sisteme adecvate tipologiei acestora, dar acest lucru  nu vrea să însemne că nu conțin aditivi, coloranți și/sau conservanți.

De aceea, este obligatoriu să citim cu atenție conținutul etichetelor alimentelor care indică faptul că sunt naturale.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: